Fotograferen in boudoirstijl om jezelf en je lichaam te omarmen

Jezelf laten fotograferen in lingerie lijkt misschien vreemd, maar het wordt steeds populairder. Boudoirfotografen zijn vol geboekt en dus moet je wachten als je intieme foto’s van jezelf wenst. Maar wat is boudoirfotografie eigenlijk? Drie fotografen nemen ons mee in die wereld: Deborah (32), Thalia (30) en Tine (31).

Een boudoir was een kamer waar de vrouw zich kon terugtrekken, vaak naast de slaapkamer. Het situeerde zich vooral rond de 18de eeuw in Frankrijk. Daarvan komt de naam boudoirfotografie, maar wou houdt dat exact in? “Dat zijn intieme portretten die jou als persoon in de verf zetten en dat je stilstaat bij hoe prachtig je bent”, aldus Tine Van den Bogerd (@boudoir.bytine). Thalia De Rocker (@turquoise.boudoir) voegt daar nog aan toe: “Meestal vindt de fotoshoot plaats in lingerie, maar dat is geen vereiste. Het is hoe jij je kwetsbaar wilt opstellen. Dat kan evengoed in een jeansbroek en bh zijn met een bikerjas bij gecombineerd.” Boudoir richt zich op iedereen: personen van alle genders. Maar bij sommige fotografen kunnen ook koppels terecht zoals bij Tine.

Maar ondertussen is het meer dan alleen een fotoshoot, het is ook een ervaring op zich volgens alle drie de fotografes: Deborah Gaytant (@deborahgaytantboudoir): “Het is een vorm van zelfacceptatie. Het is echt voor jezelf om een soort van boost van zelfvertrouwen te geven. Bij boudoir neem je poses aan die zelf meestal niet gaat doen. Het zorgt ervoor dat je je lichaam eens in een ander licht ziet én door andere ogen.” Het kan de kijk op jezelf veranderen volgens Thalia. “Je krijgt door zo’n shoot nieuwe inzichten over jezelf. Het kan zijn dat je je meer zelfzeker gaat voelen, maar je kan je ook juist kwetsbaard en intiem opstellen. Het is ook het moment waar je de mening van anderen kan loslaten.”

Eigen onzekerheden

Tine startte haar zaak in 2018 en die is nu uitgegroeid tot fulltime boudoirfotografie. “Ik zag dat boudoir heel populair was in Amerika. Maar daar is het meer van de make-up, grote krullen en hoge hakken. Dat is helemaal mijn ding niet. In 2017 ben in naar Canada geweest en toen heb ik daar een fotoshoot geboekt bij boudoirfotografe Lexy Parks omdat ik wou voelen wat het met me doet. Bij haar niet gevoel dat een vrouw helemaal moet gepamperd moest worden en ze wou het gewoon het mooiste uit de vrouw halen. Tijdens de fotoshoot voelde ik mij fantastisch en dat krikte mijn zelfvertrouwen.”

De andere twee fotografen zijn zo’n twee jaar bezig met deze specifieke tak van de fotografie. Thalia De Rocker rolde door haar zus in de fotografie. Zij hadden vroeger samen een grafisch bureau en ze is nu gegroeid tot fotografe: “Doordat ik soms niet goed in mijn vel zat, ben ik gestart met een self-love hoekje in mijn bureau waar ik mijzelf kan uiten door bijvoorbeeld een dagboek. Door op zoek te gaan naar meer tips om van mezelf te houden, kwam ik terecht bij boudoirfotografie. Eerst heb ik het samen mijn zus uitgetest en stonden we voor elkaars lens. Het effect dat dat fotoshootje had was onbeschrijfelijk en alles wat ik eigenlijk nodig had. Het duurde niet lang tot ik dat self-love hoekje omvormde naar een fotostudio. Wat ik startte om mijn eigen onzekerheden weg te nemen, probeert in nu voor anderen te doen.”

Ook Deborah is deels gestart uit eigen onzekerheden. “Samen met mijn vriend heb ik een videoproductiebedrijf voor vooral evenementen en cultuur. Onze grootste klanten zijn Studio 100 en Tomorrrowland. Maar met corona lag die sector volledig stil en hadden we een opvangnet nodig. Buiten het financiële doel, gaf vooral mijn eigen lichaam de doorslag. Die periode was ik zwanger en merkte ik dat mijn lichaam enorm veranderde en dat lichaam van vroeger keert niet meer terug. Ik ben kilo’s bijgekomen die ik niet meer kwijtraak. Ik heb striemen bijgekregen. Met dat idee wou ik eens inzetten op boudoir fotografie en kijken of het voor mij goed aanvoelde. Dus heb ik het eens geprobeerd en ondertussen zijn we twee jaar verder.

Verloop van de fotosessie

De ene fotograaf werkt met kennismakingsgesprekken en anderen houden het bij alleen een babbel vooraf. Thalia: “Ik werk niet met kennismakingsgesprekken, maar tijdens de haar en make-up zit ik samen de klant om elkaar dan beter te leren. We praten dan over alles en nog wat. Tijdens de voorbereiding kiezen we ook de outfits uit. Daarnaast leg ik muziek op die de klant graag hoort of ik ga voor de sexy lijst met die powerwomen zoals Ariana Grande en Beyoncé. Daarna is het tijd voor de shoot. Ik ga u cheerleader, je zangeres, je motivator zijn. Ik doe alle poses voor. Mijn stijl heeft twee kanten: geposeerd en in the moment (niet geposeerd). Ik hou ook van een stevig portret. Een shoot duurt meestal twee uurtjes.

Ook Deborah werkt op die manier. “Voor de shoot begint, zit ik samen met de klant en een drankje en daar valt de meeste stress al weg. Ik heb twee aparte delen in mijn studio. De effectieve studio en een kleinere studio die ik eventueel ook nog kan gebruiken, maar daar mogen ze zich ook omkleden. Dat is echt nog hun momentje. Tijdens de shoot is het ook belangrijk dat de klant aangeeft wanneer iets niet goed voelt.

Tine kiest wel voor kennismakingsgesprekken. Zo voelt ze op voorhand aan wat de klant nodig heeft. “Ik begin elke fotoshoot altijd een t-shit en een onderbroek, zodat ze niet meteen in de lingerie moeten staan. Opbouwen is voor mij heel belangrijk. Je zit in een kwetsbare omgeving. Mensen geven zich letterlijk en figuurlijk bloot. Maar er heerst een heel ontspannen sfeer. We lachen en babbelen zodat de klant zich op zijn gemak voelt.

Achter de schermen van een boudoirfotograaf. Video: Thalia De Rocker

Meer dan alleen een fotoshoot

Boudoirfotografie doet mensen zich zelfzeker voelen en ze leren om zichzelf graag te zien. Thalia: “Ik krijg soms reacties van klanten zoals ‘Ik ben verliefd op de foto’s, maar ook mezelf.’ Het is een manier waarop ze zichzelf nog niet gezien hebben. Je kan gefocust zijn op je billen of buik, met boudoir kunnen we die onzekerheden niet zomaar wegnemen. Je moet er ook voor openstaan en zelf willen groeien.”

Ook krijg je klanten met verschillende achtergronden voor je en er zijn er een aantal die het mentaal moeilijk hebben. “Dat kan over kleinere dingen gaan zoals striemen, maar soms ook zwaardere thema’s. Ik had ook snel door dat vrouwen dit nodig hadden als uitlaatklep. De klanten hebben best ook geen schaamte. Ze moeten zich letterlijk naakt geven en dat zorgt ervoor dat die drempel sneller weggaat. Ik heb me nu ook meer verdiept in hoe ik iemand zich goed kan laten voelen door verschillende webinars”, aldus Thalia.

Maar je kan ook veel verkeerd doen met boudoirfotografie volgens Tine. “Als je niet weet waar je mee bezig bent en je krijgt iemand onzeker voor je, dan kan je ook foute dingen doen en mensen nog onzekerder maken.”

© Thalia De Rocker (@turquoise.boudoir)

Steeds populairder

Zowel Deborah, Thalia als Tine werken met een wachtlijst, want hun agenda’s zitten momenteel vol. Er is meer vraag naar dat soort fotoshoot. Deborah: “Sinds dat de mensen ook voelen dat het een hype begint te worden, komen er nieuwe fotografen bij die het ook eens proberen. Het is ook populairder bij vrouwen, omdat we in een tijd van vrouwen leven. Tegelijk wordt er veel van ons verwacht. Ik ben niet alleen mijn carrière of een huisvrouw, ik ben ook gewoon vrouw. Boudoir kan helpen om jezelf even op de eerste plaats te zetten. En daar ben ik nu zo goed als fulltime bezig met boudoir.”  

Ook Tine had dat nooit gedacht dat mogelijk zou zijn. “Vrouwen strijden de laatste jaren voor hun eigen: body positifity en feminisme. Maar mannen verdienen die zelfliefde ook. Ik merk dat voor hen body positifity nog niet echt is doorgebroken. Elk lichaam verdient zo’n fotoshoot.”

Beluister hier een samenvatting van boudoirfotografie.

(In samenwerking met Tendens)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *