In oktober 2022 behaalde het Belgian Waterski Showteam een bronzen medaille op het World Water Ski Show Tournament in Florida, een staat in de Verenigde Staten. Op deze tweejaarlijkse wedstrijd geven de beste showskiërs ter wereld het beste van zichzelf, maar met dit officieus wereldkampioenschap vieren de showskiërs ook het 100-jarig bestaan van de sport. Grace Hardy (24) uit Ieper is onderdeel van het West-Vlaamse Showteam en ze zat ook in die selectie die ons land vertegenwoordigde. Zij vertelt ons meer over haar sport.
Het stereotiepe beeld van waterskiën: iemand met ski’s onder zijn voeten die met een touw aan een boot vasthangt, maar de sport houdt veel meer in dan dat. Zo heb je meerdere disciplines zoals het showskiën. Grace Hardy is opgegroeid in een familie van waterskiërs. “Het is echt een show. Je brengt met een verhaal dat begeleid wordt door muziek en daar komen ook kostuums en extra’s zoals vuurwerk en rookbommen bij kijken.”
In 2011 is het Belgisch showteam opgericht met als doel om in 2012 aan de start van het officieus wereldkampioenschap in de VS te staan. Toen lag de lat nog niet zo hoog. Grace Hardy: “Bij ons eerste WK was het vooral om eens die ervaring meegemaakt te hebben en om te kijken wat de jury verwachten.” Sindsdien is het niveau gestegen en ondertussen ligt de lat dus een stukje hoger. “Ook onderling tussen de teams merk je dat er een soort competitiviteit is ontstaan. Als zij bijvoorbeeld voor de eerste keer zo een piramide op het water hebben gezet, moeten wij dat ook kunnen. Zelfs individudeel wil je jezelf verbeteren tegenover de andere Belgische waterskiërs om in die selectie van het Belgisch team te geraken. Maar het is ook gewoon leuker als meer kan.”
Deze editie van het World Water Ski Tournament zat Grace in de selectie van het Belgisch team. Momenteel zit Grace Hardy thuis met een knieblessure. Tijdens het wereldkampioenschap is piramide fout gelopen en raakte ze geblesseerd aan haar kruisband. “Ik hoop dat ik kan meegaan naar de Eurocup (red. officieus Europees kampioenschap). Mijn inbreng zal wel beperkt zijn. Daarmee bedoel ik dat ik enkel dingen zal kunnen doen die ik gewoon ben en geen nieuwe zaken. Eigenlijk is waterskiën zoals fietsen, je verleert dat niet.”
West-Vlaamse Showteam
Het West-Vlaams Showteam vestigt zich in Jabbeke. In de winter traint het West-Vlaamse Showteam in het Olympia-zwembad in Brugge. “Daar kunnen we een aantal baantjes gebruiken om hun een aantal elementen te oefenen. Zo is het de ideale locatie om piramides te leren opbouwen. Als je daar in het water valt, doet het toch minder pijn dan op de grond van een sportzaal.”
In Jabbeke geeft het team iedere zondag in juli en augustus een show. “Twee maanden geven we het beste van onszelf voor publiek. Dat helpt ons ook om beter te worden.” Het team voelt voor Hardy aan als een tweede familie. “Bij ons in het team zijn er veel families in verweven. Zo zijn er zes families die allemaal meehelpen: skiën, met de boot varen, de bar openhouden.”
Waterskiën is een echte teamsport. “Bijvoorbeeld een piramide bouwen met twaalf personen kan je enkel als je een goed team hebt. Als je met niet genoeg bent op de training, kan je ook niet veel oefenen op die grotere constructies. Maar we hebben ook verschillende profielen nodig. Zo is een piloot nodig die met de boot mag waren. We hebben ook een speciale boot met twee buitenmotoren die niet iedereen kan besturen. Je hebt soms die specifieke mensen nodig. Ook bij een piramide heb je de sterke mannen nodig om de basis te vormen en de meisjes die de andere lagen vormen. Je hebt dus eigenlijk iedereen nodig om een deftige show te trainen.”
Maar waterskiën in België kent ook moeilijkheden. “We moeten altijd op zoek gaan naar een meer. In België heb je er niet veel, want veel wateren zijn beschermd voor de dieren. Of het meer heeft last van blauwalgen zoals dat van Jabbeke. Gelukkig hebben ze de regels veranderd dat we wel mogen waterskiën ondanks de blauwalgen. Je mag er nog altijd niet in zwemmen, maar normaalgezien staan wij op het water (lacht).”
Toekomst
Bij een derde plaats op het huidige wereldniveau hoeft het niet te blijven. De jonge showskiester vindt dat de sport zeker nog mag groeien en dat zeker op Europees vlak. In 2012 en 2014 was België de enige Europese speler. In 2018 kwam Duitsland erbij. Zweden vervoegde de competitie in 2020. “Als er nu wedstrijden op Europees niveau worden georganiseerd dan zijn het verschillende lokale clubs zoals het West-Vlaamse Showteam die deelnemen, dus het zijn geen nationale teams. Dus ik hoop dat er in de toekomst meer landen in de waterski-competitie gaan stappen.”
Met het diploma Sport en Bewegen en het graduaat Functional Training, hoopt Grace iets te kunnen betekenen in de waterskitoekomst. “Team Canada is bezig met een junior development team te ontwikkelen om waterskiërs te laten groeien. Momenteel ben je heel afhankelijk van jezelf of van je team van wat je kan leren.” Over het algemeen moet de sport moet nog groeien en naambekendheid creëren. “Je skiet ook voor een land en je wilt dat ook vertegenwoordigen, maar als je geen steun voelt van je eigen land is dat moeilijk.”