Zo brief je jouw concertfotograaf perfect

Je hebt binnenkort een belangrijk optreden en je kiest ervoor om dat professioneel te laten vastleggen door een concertfotograaf. Goede keuze! Een goede concertfotograaf is een expert om de energie en de emotie van een optreden te capteren.  Daarom is de briefing cruciaal Zo weet de fotograaf precies wat er van hem of haar verwacht wordt. Hier zijn enkele tips om je concertfotograaf perfect te briefen.

1. Deel jouw verwachtingen

Begin met een duidelijke uitleg van wat je verwacht van de foto’s. Wil je close-ups van de artiesten, overzichtsfoto’s van de menigte, of misschien intieme backstage momenten? Heb je zelf specifieke shots in gedachten zoals close-ups van de instrumenten, is dit het moment om dat door te geven. Zorg ervoor dat je fotograaf weet wat jouw verwachtingen zijn. Geef ook mee wat het doel is van de foto’s: promotiemateriaal, sociale media, of herinneringen voor de fans. 

Gitaar Michael Asnot op Parkies in Waregem bij Metejoor

2. Doorloop de setlist

Ga op voorhand door de setlist en wijs op specifieke momenten van het concert die niet gemist mogen worden. Dit kan een signature move zijn, een speciale gast op het podium of een unieke interactie met het publiek. Loopt de artiest tijdens een bepaalde song door het publiek, laat het dan weten aan je fotograaf zodat die zeker op het juiste moment op de juiste plek staat. Hetzelfde geldt voor het moment waarop confetti wordt afgevuurd. Deze momenten kunnen de meest memorabele foto’s opleveren.

Belle Perez & Olivia op Zomerhit in Blankenberge tussen de confetti

3. Praktische info: wie, waar, wanneer?

Bespreek ook zeker de praktische details. Hoe laat verwacht je dat de fotograaf aanwezig is? Hoe zit het met toegangspassen en parkeren? Daarnaast is het ook belangrijk dat de fotograaf weet waar hij wel of niet mag staan om het optreden te fotograferen. Een goede fotograaf moet in staat zijn om zich snel en onopvallend te verplaatsen om de beste shots te krijgen zonder de show te verstoren.

4. Concertfotografie staat of valt met licht

Licht speelt een cruciale rol in concertfotografie. Een concertfotograaf weet hoe hij daarmee moet omgaan, maar informeer hem zeker over bijvoorbeeld rookmachines, lasers of andere speciale effecten. Dit helpt de fotograaf om de juiste apparatuur en instellingen voor te bereiden, zoals lenzen met een laag diafragma. Daarnaast mag je niet bij elke locatie flitsers gebruiken, omdat dit soms storend kan zijn voor de artiesten en het publiek. Zo vermijd je dat je fotograaf in een vervelende situatie belandt en zich kan focussen op het optreden fotograferen.

5. Wat na het optreden?

Zoek je beelden met levendige kleuren of juist in het zwart-wit? Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl en het is aan jou om te kiezen voor welke stijl je gaat. Maar in overleg met de fotograaf kan je nog altijd zien wat er mogelijk is.

Dan vergeten we nog een van de belangrijkste zaken: de deadline. Hoe en wanneer wil je de foto’s ontvangen? Bespreek dat op voorhand zodat de fotograaf daar rekening mee kan houden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *